Titlul I – Dispoziții generale
Situatia actuala
Actualele prevederi ale Codului fiscal reglementează la art. 11 consecințele anulării din oficiu, de către organele fiscale competente, a înregistrării în scopuri de TVA pentru persoanele impozabile aflate în următoarele situații: și-au suspendat temporar activitatea la Registrul comerțului; au înscrise în cazierul fiscal fapte de natura infracțiunilor; nu au depus deconturi de TVA pentru o anumită perioadă sau au depus deconturi fără a evidenția în acestea nicio operațiune.
Schimbari preconizate :
Având în vedere că în conformitate cu prevederile OUG nr. 80/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi a altor acte normative, începând cu 1 februarie 2015 vor apărea situații noi de anulare a codului de înregistrare în scopuri de TVA a persoanelor impozabile care nu au un comportament fiscal adecvat, se impune actualizarea dispozițiilor art. 11 cu noile situații în care se anulează înregistrarea în scopuri de TVA.
Titlul VI – Taxa pe valoarea adăugată
Situatia actuala
1. Prin art. III pct. 8 din Ordonanța de urgență nr. 92/2014 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea unor acte normative a fost abrogat art. 151 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, care prevede persoana obligată la plata taxei pe valoarea adăugată pentru achiziția intracomunitară de bunuri. Abrogarea art. 151 din Codul fiscal a survenit ca urmare a unei erori, întrucât prevederile art. III pct. 1-7 nu au nicio legătură cu prevederile art. 151 din Codul fiscal, intenția legiuitorului fiind de abrogare a pct. 151 din Titlul III al normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal. De asemenea nici domeniul de reglementare al OUG 92/2014 nu are legătură cu art. 151 din Codul fiscal, iar nota de fundamentare a acestui act normativ nu prevede abrogarea acestui articol.
2. Actualele prevederi ale art. 11 alin. (13) – (14) din Codul fiscal reglementează obligativitatea persoanelor impozabile a căror înregistrare în scopuri de TVA a fost anulată din oficiu de către organele fiscale competente de a nu deduce TVA pentru achizițiile efectuate în perioada respectivă, de a plăti taxa pe valoarea adăugată care trebuie colectată pentru operațiunile efectuate în perioada în care codul de înregistrare este anulat, precum și faptul că beneficiarii acestor contribuabili nu pot deduce TVA în perioada în care codul de TVA al furnizorului/prestatorului este anulat.
Schimbari preconizate :
1. Din cauza abrogării eronate a art. 151 din Codul fiscal prin art. III pct. 8 dinOrdonanța de urgență nr. 92/2014, este necesară luarea unor măsuri legislative astfel încât la intrarea în vigoare a prevederilor art. III din această ordonanță, să fie repuse în Codul fiscal prevederile de la acest articol referitoare la persoana obligată la plata taxei pe valoarea adăugată pentru achiziția intracomunitară de bunuri. Întrucât potrivit prevederilor art. 64 alin.(3) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative abrogarea unei dispoziţii sau a unui act normativ are caracter definitiv, nefiind admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial, această măsură legislativă este singura soluție pentru a nu produce efecte insurmontabile datorită abrogării unei prevederi legale deosebit de importante din Codul fiscal, respectiv a art. 151. Totodată se impune modificarea tuturor prevederilor Codului fiscal care conțin în prezent trimiteri la art. 151, în sensul înlocuirii acestora cu trimiteri la noul articol, 150.1.
2. Având în vedere că în conformitate cu prevederile OUG nr. 80/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi a altor acte normative, începând cu 1 februarie 2015 vor apărea situații noi de anulare a inregistrării în scopuri de TVA a persoanelor impozabile care nu au un comportament fiscal adecvat, este necesară corelarea acestor situații cu prevederile art. 11 alin. (13) – (14) din Codul fiscal care reglementează tratamentul fiscal al acestor contribuabili în perioada în care au codul de TVA anulat, respectiv obligativitatea acestor persoane de a nu deduce TVA pentru achizițiile efectuate în perioada respectivă, de a plăti taxa pe valoarea adăugată care trebuie colectată pentru operațiunile efectuate în perioada în care codul de înregistrare în scopuri de TVA este anulat, precum și faptul că beneficiarii acestor contribuabili nu pot deduce TVA în perioada în care codul de TVA al furnizorului/prestatorului este anulat. Aceste prevederi constituie măsuri de combatere a evaziunii fiscale.
Titlul IX^2 – Contribuţii sociale obligatorii
Situatia actuala
Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 125/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, începând cu data de 1 iulie 2012, au fost preluate din legislaţia specifică de asigurări sociale de sănătate, respectiv, din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, contribuţiile de asigurări sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizează venituri impozabile din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, din asocieri fără personalitate juridică, din cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, premii şi câştiguri din jocuri de noroc, din alte surse, precum şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu obţin venituri.
În urma preluării în Codul fiscal a prevederilor referitoare la contribuţiile privind asigurările sociale de sănătate, în vederea administrării acestora de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, nu au fost preluate și prevederile de la art. 213 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, care stabilesc că, anumite categorii de persoane beneficiază de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, fără plata contribuţiei, dacă realizează anumite categorii de venituri.
La art. 213 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 se prevede că, următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
a) toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă;
b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;
c) persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, prin Legea nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistraţilor care au fost înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice în perioada anilor 1945 – 1989, cu modificările ulterioare, prin Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 din Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, dacă nu realizează alte venituri decât cele provenite din drepturile băneşti acordate de aceste legi;
d) persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, cu excepţia celor obţinute în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
e) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii Publice, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse;
f) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.
Astfel, în prezent, prevederile de la Capitolele II și III ale Titlului IX^2 din Codul fiscal, nu conțin prevederi exprese cu privire la exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a categoriilor de persoane prevăzute la art. 213 alin. (1) din Legea nr. 95/2006.
Este de menționat faptul că, pentru persoanele care au obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate, baza lunară de calcul a contribuției este condiționată de un plafon minim, respectiv, de valoarea salariului minim brut pe țară stabilit prin hotărâre de Guvern, astfel încât dacă venitul lunar realizat este sub plafonul minim, contribuția se calculează asupra plafonului.
Întrucât, categoriile de persoane menționate la art. 213 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei, iar prevederile Codului fiscal nu le menționează expres ca fiind exceptate, se impune instituirea unor prevederi prin care aceste categorii de persoane sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru anumite categorii de venituri, precum și clarificarea categoriilor de venituri, în înțelesul prevederilor Codului fiscal, asupra cărora persoanele prevăzute la art. 213 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, nu datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Schimbari preconizate
Modificările în domeniul contribuţiilor sociale obligatorii aduse prin prezentul proiect cuprind următoarele:
1. Exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.
2. S-au clarificat categoriile de venituri, în înțelesul prevederilor Codului fiscal, asupra cărora persoanele prevăzute la art. 213 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, nu datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.